Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amurfilé tejfölös tormamártásban

4 személyre

Hozzávalók: 10dkg liszt, 20dkg torma, 1dc fehér bor, 3 dkg cukor, 3 dl tejföl, 8 dkg vaj,

10 dkg citrom, 1 kg amurfilé, só


Elkészítés:

Az amurfilét adagokra daraboljuk, kivajazott tűzállótálba tesszük. Sózzuk, fehérbort öntünk rá és letakarva megpároljuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a pároló lével. Lassú forralással mártás sűrűségűre főzzük. Közben hozzáadjuk a lereszelt tormát /ha túl erős lenne, leforrázzuk/. Tejföllel dúsítjuk a mártást, sóval citromlével és cukorral ízesítjük. Tálaláskor a halszeleteket bevonjuk a mártással és külön sósburgonya köretet adunk hozzá .

Amurfilé zöld vajjal

4 személyre

Hozzávalók: 10 dkg citrom,  1 db tojássárgája, 5 g őrölt bors, 20 dkg vaj,

 8 dkg zsemlemorzsa, 1 cs metélőhagyma, 1 cs petrezselyem, 1 dl étolaj, 1,5 kg amur, só, burgonya


Elkészítés:

Az amurt megtisztítjuk, filézzük, adagonként egy szeletbe daraboljuk. Sózzuk, szitált zsemlemorzsába forgatjuk és felhevített étolajban megsütjük. A vajat apróra vagdalt petrezselyem és metélőhagyma zöldjével elkeverjük, tojás sárgáját adunk hozzá, citromlével ízesítjük. A megsütött halszeletekre egyenletesen rákenjük a zöld vajat, majd grill sütőben rápirítjuk. A fűszeres vaj belesül a szeletekbe, míg a petrezselyem és a metélőhagyma zöldje a tetején marad. Vajas burgonyával körítve tálaljuk.

Amurszeletek firenzei módra

4 személyre

Hozzávalók: fokhagyma olaj, 25 dkg vaj, őrölt bors, 25 dkg trappista sajt, 5 db tojás,

50 dkg paraj, 1,5 kg amur, só


Elkészítés:

A halat tisztítjuk, filézzük, beirdaljuk, szeleteljük és sózzuk. Közben friss parajlevelet sós vízben leforrázunk, leszűrjük. Az előkészített halszeleteket vajban megsütjük, egy kivajazott tűzálló tálba tesszük. A parajleveleket egyenletesen elosztjuk a szeleteken, sózzuk és őrölt borssal fűszerezzük. Pár csepp fokhagyma olajat locsolunk a tetejére. Körülrakjuk főtt tojás szeletekkel és, reszelt sajttal megszórjuk. Vajdarabkákat csipkedünk a tetejére, sütőben aranysárgára pirítjuk. Forrón, vajas-petrezselymes burgonya körettel tálaljuk.

Amurszeletek pikáns mártásban

4 személyre

Hozzávalók: 10 g cukor, 15 g mustár, 1 dl tejszín, 2 dl fehér bor, 5 dkg citrom, egész bors,

2 db tojás, 10 dkg vaj, 1,5 kg amur, só


Elkészítés:

A halat tisztítjuk, filézzük szeletekre vágjuk és sózzuk. Egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, fehérbort, egészborsot és halalaplét adunk hozzá. Lefedve, közepes hőmérsékletű sütőben megpároljuk. Lisztből és vajból világos vajas rántást készítünk, felöntjük a párolólével. Mustárral, citromlével, sóval és kevés cukorral ízesítjük majd kiforraljuk. Végül tejszínben elkevert tojások sárgájával dúsítjuk. Tálaláskor a párolt halszeletekre öntjük a mártást és külön, vajas-petrezselymes burgonyaköretet adunk hozzá

Angolna pörkölt túrós csuszával

4 személyre

Hozzávalók: fűszerpaprika, fokhagyma,  2 db zöldpaprika, 10 dkg zsír, 5 adag túrós csusza,

2 db paradicsom, 15 dkg vöröshagyma, 90 dkg angolna, só


Elkészítés:

Az angolnát megtisztítjuk, másfél-két centis darabokra vágjuk. Zsírban apróra vagdalt vöröshagymát pirítunk, megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük kevés vízzel. Lassú forralással visszapároljuk zsírjára, közben sóval és zúzott fokhagymával ízesítjük. Hozzáadjuk az előkészített angolnát, rövid ideig pirítjuk, majd ha levet engedett fedővel letakarva pároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a tisztított és kockára darabolt paprikát, paradicsomot. Ha szükséges, sóval utána ízesítünk. Tálaláskor az előmelegített tálra forró túrós csuszát halmozunk, mellé tesszük az angolna pörköltet.

Angolna tejszínes gombamártásban

4 személyre

Hozzávalók: 1 cs petrezselyem, 10 dkg vaj, 1 dl fehér bor, 20 dkg gomba, őrölt bors,

 8 dkg liszt, 2 dl tejszín, 5 dkg vöröshagyma, 90 dkg angolna, só


Elkészítés:

Az angolnát tisztítjuk és öt-hat centis darabokra vágjuk, sózzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a haldarabokat. Fehérbort, kevés vizet öntünk alá és egy darab vöröshagymát adunk hozzá. Lefedve, közepes hőmérsékleten megpároljuk. Közben a gombát megtísztítjuk, szeleteljük és kevés vajon megpároljuk. Őrölt borssal, apróra vagdalt petrezselyem zölddel fűszerezzük. Liszt szórással sűrítjük, majd hozzáöntjük a hal párolólevét. Végül tejszínnel dúsítjuk, sóval utánaízesítünk. Tálaláskor a halat bevonjuk a mártással, és külön párolt rizs köretet adunk hozzá.

 

Busaszeletek vasi módra

4 személyre

Hozzávalók: étolaj, 10 g fokhagyma, 8 dkg liszt, 5 db tojás, burgonya, 5 g fűszerpaprika, őrölt bors, 2 dl tej, 1,2 kg busa


Elkészítés:

A busát megtisztítjuk, belső részeit eltávolítjuk, fejét levágjuk. Törzséből patkó alakú szeleteket darabolunk, sóval bedörzsöljük. A tojásokat keverőtálba ütjük, tejet öntünk hozzá és habverővel kevergetve hozzáadjuk a lisztet is. Közben sóval ízesítjük, őrölt borssal, fűszerpaprikával és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Az előkészített halszeleteket ebbe a tojásos masszába mártjuk, majd forró étolajban megsütjük. Petrezselymes burgonyával körítve tálaljuk.

Busa vajban

4 személyre

Hozzávalók: hal fűszerkeverék, majoránna, 1 cs petrezselyem zöld, 3 dl erőleves (kockából), 80 g zsemlemorzsa, 80 g vaj, 800 g busaszelet


Elkészítés:

A halszeleteket besózzuk, hal fűszerkeverékkel bedörzsöljük és 20 percig állni hagyjuk. Zöldség erőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel. Állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzzük. A halat a főzőléből kiemeljük, lecsöpögtetjük. Tálra helyezzük és leöntjük a vajas mártással. Főtt burgonyával és céklával körítjük.

Cukkinis süllő

4 személyre

Hozzávalók: 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 8 szelet süllő filé, 2 darab paradicsom, ·  1 darab citrom, 350 g cukkini, 1 csokor bazsalikom


Elkészítés:

A bazsalikomot megmossuk, lerázzuk, és felaprítjuk. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kipréseljük. A cukkiniket megmossuk, végeiket levágjuk és a húsát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat szintén megmossuk, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, magjukat eltávolítjuk, és húsukat feldaraboljuk. A halat megmossuk, lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

 

Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, beletesszük a cukkinit, a reszelt citromhéjat, és 3-4 percig pároljuk. Sóval és borssal ízesítjük, hozzáadjuk a paradicsomot és további 5 percig főzzük. A halszeleteket lerakjuk a tűzálló edénybe, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a citromlével, és 2 evőkanál bazsalikommal ízesítjük. A halra rakjuk a paradicsomos cukkinit, és megszórjuk a zsemlemorzsával. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Tetszés szerint bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.

 

 

Dunamenti harcsapörkölt

4 személyre

Hozzávalók: ·  10 g fűszerpaprika, 8 dkg zsír, 15 dkg paradicsom, ·  15 dkg vöröshagyma, burgonya, ·  10 g fokhagyma, só, 70 dkg harcsacsont, 15 dkg zöldpaprika, 90 dkg harcsafilé


Elkészítés:

Zsírban az apróra darabolt vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, vízzel felöntjük, sóval ízesítjük. Beletesszük a harcsa csontokat is és lassú forralással pároljuk. Az elpárolgó levet vízzel pótoljuk. Amikor tartalmas a pörkölt alapunk, kiszedjük a csontokat, a pörkölt alapot sűrű szitán áttörjük. Hozzáadjuk a kockára darabolt harcsahúst, és a szintén kockára darabolt paprikát, paradicsomot. További forralással készre főzzük, ha szükséges vizet öntünk alá. Tálaláskor díszíthetjük szeletelt zöldpaprikával, külön sósburgonya köretet adunk hozzá.