Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fehér gólya

3-4 kg, piros lábával és csőrével, fekete-fehér tollruhájával összetéveszthetetlen. Hazánkban kb. 5000 pár fészkel. A fészkükhöz igen, párjukhoz nem feltétlenül ragaszkodnak. Sok gólya csak ötéves korában kezd költeni, de 20 évesen is szaporodnak.

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fekete gólya

Fehér alsótestét kivéve fekete, aranyló zöld, a csőre és a lába bíbor és rézvörös . A tojó valamivel fakóbb és kisebb termetű. Teljes hossza 97 cm, tehát elmarad fehér rokonától. Szárnyai keskenyebbek, szárnyfesztávolsága 190 cm.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jégmadár

A jégmadár  16-17 cm hosszúságú, 24-26 cm szárnyfesztávolságú, 35-45 gramm súlyú madár. A testméretéhez képest hosszú, egyenes a csőre, rövid a farka, rövid a nyaka és nagy a feje. A hím és a nőstény egyedek hasonlóak. A jégmadár feje teteje, a tarkója, a szájától a tarkójáig, illetve a háta gyönyörű szép kék. A napfény irányától ez a szín változik, repülés közben a madár háta fénylik. Evezés közben leggyakrabban csak azt veszed észre, hogy egy villodzó kék folt siklik előtted a víz felett. A feje világos kék pöttyös, farktollai és szárnytollai vége sötétebb, a háta világosabb kék.
Arca, szárnya alja, hasa narancsos-barnás színű, a csőre alatt és a nyakán fehér.
A hím csőre fekete, a nőstény csőrének a töve vörös.
A jégmadár rövid lába piros.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nádirigó

Nagyobb a verébnél és alakja szerint rigóra emlékeztet. Háta fele rozsdásan futtatott barna, szemén át világosodó csík; füle tája is világosodó. Alsó fele fehéres, az oldalakban agyagsárgán lehelve. Csőre rigószerű, elég erős és kicsit íves, különben hegyes; farka ék alakra metszett. Lábai erősek, fogódzásra nagyon alkalmasak.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szárcsa

A gázlók rendjébe, a vízityúk félék családjába tartozó madárfaj. Pala fekete színű, szárnyain vékony fehér sáv húzódik, csőre és homlok tarjagja fehér, lábai szürkés-zöldek, sarkai vöröses-sárgák. Lába rövid, négy ujjú, az ujjak karélyos szegélyűek, azaz minden percén egy-egy bőr karéj van, mellyel kitünően úszik. Hossza 47, szárnyh. 23, farkh. 8 cm. Hazája Közép- és Dél-Európa, továbbá Ázsia nyugati része. Magyarországban tavasztól őszig nagyon közönséges vándormadár. Nádasokban, tavakon tartózkodik, ahol költ is és vizi növényekkel, nemkülönben apróbb vizi állatokkal táplálkozik.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanalas gém

A kanalasgémek fehér tollazatú madarak, de nászruhában begyükön a tollak színe narancsosabbra vált, a csőr kanálszerűen kiszélesedő vége, és csupasz torkuk is sárgás, narancssárgás színekben játszik, továbbá nászidőszakban a tarkóról is hosszú bóbita nyúlik hátra. A kanalasgémek rendszertanilag az íbisz félékhez tartoznak, nevüket kanálszerűen kiszélesedő csőrükről kapták.

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tőkés réce

A tojó barnás színezetű, a gácsér feje zöld, nyakán fehér gallér, melle barna, teste szürke. Európában általánosan elterjedt. Hazánkban a leggyakoribb récefaj. A víz alá bukva keresi táplálékát. Mindenevő. A vízben, vízparton talált növényeket, gyökereket, férgeket, békalárvákat fogyasztja

Kép

 

 

 

 

 

 

 

Búbos vöcsök

 A legnagyobb hazai vöcsökfaj, hossza 48 cm. Hím és tojó hasonló színezetű. A nászruhás madár homloka, fejtetője, hátrafelé nyúló kettős bóbitája, valamint a nyak hátulsó fele fekete illetve feketés, pofái fehéresek, a gallér rozsdavörös és fekete. Felsőteste barnásfekete, nyakának eleje és alsó teste fehér, oldalai rozsdás árnyalattal. Hegyes csőre a tövi részén egész évben piros, ilyen színű a szivárványhártya is.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kócsag

Testhossza 85-102 centiméter, szárnyfesztávolsága a 140-170 centimétert is eléri. A nemek hasonlóak, bár tömegét tekintve a hím kissé nagyobb, 1030 gramm körüli, míg a tojó mintegy 960 grammot nyom.A nagy kócsag tollazata kikelésétől fogva fehér, költési időn kívül csőre sárga, lába barna, arcbőre zöldes. Nászruhája szintén fehér, ám sok gémfélével ellentétben nincs bóbitája, helyette hosszú, fátyolos szárnytollai nőnek; ilyenkor csőre rózsaszínes, pirosas, később fekete (olykor sárga tővel), arcbőre élénkzöld, lába pedig fekete.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kormorán

Testhossza 80-100 centiméter, a szárnyának fesztávolsága 130-160 centiméter, tömege 1700-3000 gramm. A test nagyon nyúlánk, de erős és hengeres. A nyak hosszú és vékony, a fej kicsiny, a csőr közepes, a vége erősen kampós. A fejtető, nyak, mell, has, hátalja fényes feketés zöld, gyönge fémfénnyel. A hát eleje és a szárny barna, farok- és evezőtollai feketék. A szeme tengerzöld, csőre és lába fekete. Nászidejükön, főként a hímek, fehér, finom üstököt viselnek, amely azonban hamarosan kihullik.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pézsmapocok

Bundája barnásvörös, hasoldalán kissé világosabb, az erős szálkás szőrök miatt borzasnak tűnik. Hátulsó lábának ujjai között rövid úszóhártya van. Teste úszás közben kiemelkedik a vízből, miközben farkát ide-oda mozgatja. A szárazföldön esetlen benyomást kelt, elülső lábait azonban igen ügyesen használja táplálkozáshoz.

Feje és teste együttesen 26-40 cm, két oldalról összenyomott, majdnem csupasz farka 20-27 cm hosszú, erőteljes, súlya 0,6-2 kg. Főleg vízinövényeket fogyaszt, de a kultúrnövényekben is kárt tehet a szántóföldeken, és az állati eredetű táplálékot sem veti meg.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vidra

Megnyúlt testű ragadozó, kifejlett korában orrától a farka végéig eléri az 1–1,3 m-t. A nőstények testsúlya 6 kg, a hímeké 7–9 kg. Tömött bundája a torokfolt kivételével barna színű. Áramvonalas teste, fokozatosan elkeskenyedő farka, széles, lapos feje, kicsiny fülkagylói, hosszú tapogatószőrökből álló bajsza könnyen felismerhetővé teszi. Rövid, izmos lábaival fordulékonyan úszik és bukik. Mancsain az 5-5 ujj közt úszóhártya feszül.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vízisikló